Nr. 2 - Mai 2000 - Årgang 50

Diakoni - noe for meg?

Første del av denne artikkelen stod i forrige nummer av menighetsbladet.

5. Diakonien sikter på omsorg for hele mennesket.
Hele mennesket et skapt av Gud. Derfor må den diakonale omsorg rettes mot hele mennesket, både den legemlige, sosiale, og den åndelige side. Gud vil at vi skal leve i harmoni både med Han, med hverandre, og oss selv. En av våre biskoper har sagt at diakonien skal være kirkens lyttepost i dagens samfunn! Det kan virkelig trenges i et samfunn med mye skjult nød. "Nøden"er ikke den samme nå som i den første kristne tid. Fattigdom har ikke bare med inntekt å gjøre. Vår tids fattigdom er ikke først og fremst av økonomisk art, men det å bli plassert utenfor det sosiale liv - bli sosialt ekskludert.

Med tanke på de eldre snakker forsker Ivar Breivik om "Nyfattigdom" når sykdom stenger for sosial kontakt, eller når venner og familie er døde eller fraværende. Resultatet blir isolasjon og ensomhet. Ferske undersøkelser i vårt land viser at over halvparten av alle over 8O år sier at de er ensomme. Breivik forteller at selv om mange sliter med både økonomi og dårlig helse et det først og fremst det "å være utafor" som er det tyngste.
Den største utfordring ligger derfor i å avhjelpe ensomhet og isolasjon som alder, sykdom eller livskriser av andre årsaker har skapt. Mange trenger rett og slett et medmenneske som er til å stole på, som har tid til å lytte,og vilje til å hjelpe og avlaste.

6. Diakonien i vår menighet.
I vår menighet prøver vi å møte dette behovet med fellesskapsbyggende tiltak, og medmenneskelig kontakt. Formiddagstreff og Hyggesamvæt på Sykehjemmet/Omsorgsboligene gir både sosialt og kristent felleskap. Kontakt- og Besøkstjenesten tilbyr både sosialt fellesskap, enkel praktisk hjelp, og kristent felleskap for de som ønsker det. Når en fast besøkstjeneste starter gjøres det avtale om hva besøket skal inneholde. Det sentrale spørsmålet er: "Hva vil du jeg skal gjøre for deg?" Ingen påtvinges forkynnelse, men de som ønsker det får det. De som ønsket nattverd, men er avskåret fra å komme til gudstjeneste kan få nattverd heime. (Soknebud) Muligheten til å bli salvet og bedt for er også tilstede. Det er både bibelsk og godt å kunne legge sin uro og sin smerte fram for Gud på denne måten.

Diakonien ønsker å være nær mennesket i ulike livskriser.
Undertegnede er derfor involvert i sorgarbeid både overfor etterlatte etter dødsfall, og overfor mennesker som ønsker å snakke om den sorg og det tap som et samlivsbrudd fører med seg. Men også andre grupper burde få et tilbud.

7. Diakonale behov i vår menighet.
Dersom vi var flere kunne vi nå lengere. Vi trenger flere besøkere enn de 10 som vi har i besøkstjenesten. Også i vår menighet finnes det mange ensomme. Det finnes mange - både i og utenfor institusjoner - som føler seg både unyttige og alene fordi venner og familie et døde, eller holder seg borte. Det er godt at vi har institusjoner, men la oss ikke glemme våre eldre når de kommet dit! De trenger - og de setter pris på "et pust utenfra". Det forteller tilbakemeldingene tydelig om. Også andre aldersgrupper kan trenge oppfølging, men de fleste tiltak krever både menneskelige og økonomiske ressurser.

8. Hvem kalles til diakoni?
Tro og liv henger sammen. Derfor er ikke diakonien noe en kan velge bort, eller drive som en hobby når en har tid. Diakonien blir til enhver tid et vitnesbyrd om hvordan menigheten lever troens liv. Både diakonien, misjonen, forkynnelsen og opplæringen forteller om menigheten tar Jesu ord på alvor. Ingenting av dette er valgfritt - tvert imot - det hører med til menighetens livsytring. Det handlet om "å gjøre min himmelske Fars vilje". Derfor er også diakonien alle kristnes ansvar. Selv om noen gis en spesiell og fast diakonitjeneste er alle kristne kalt til å fortsette også denne Kristi tjeneste i verden. Som vitnetjenesten er allmenn er også diakonien allmenn. Den framstår som en utfordring for oss alle, og den gir mye velsignelse tilbake.

Har du funnet den tjenesten Gud har lagt ferdig for deg? Eller venter mennesker nettopp på din omsorg og din hjelp?

Torbjørn - diakon

Tilbake til innholdsfortegnelsen