Tilbake til innholdsfortegnelsen for dette nummeret, eller til hovedportalen Gjerpen.no


Nr. 4 - Oktober 2004 - Årgang 54
Kontaktsenteret 25 år

Fra den "nye" dagligstua på Kontaktsenteret

Kverndalen Ungdomssenter
Forløperen til det som senere har blitt kjent som Kontaktsenteret, var Kverndalen Ungdomssenter, som ble
startet i 1979.
Det var Broderringen i Skien som stod bak dette tiltaket, og
virksomheten var rettet mot tenåringer som var i byen i helgene. Senteret ble drevet som en fritidsklubb, og baserte seg hovedsakelig på frivillig innsats.

Kontaktsenteret
Men det avdekket seg snart et annet og større behov, nemlig behovet for et omsorgstilbud for unge voksne med rusproblemer som falt utenfor i de fleste sammenhenger.
18 menigheter, både fra Den norske Kirke og frikirkelige
menigheter, stod bak som eiere og drivere, og i 1984 overtok Bror Yngve Rahm ansvaret for driften som lønnet leder.
Virksomheten ble flyttet til Prinsessegaten, og navnet på stedet ble Kontaktsenteret (KS).

Skien Diakonale Senter
Siden den gang har utviklingen vært stor. Vi vet jo at rusproblemet i byen vår dessverre er stort og stadig økende.
Dermed er det også økende behov for de tjenestene KS kan tilby. En stadig større drift skapte behovet for en annen organisasjonsform, og i 2001 ble stiftelsen Skien Diakonale Senter (SDS) opprettet.
Det er de samme menighetene som fremdeles står bak driften.

Gjerpen menighet har helt siden starten vært med i dette arbeidet. Nå er det Sverre Olsen som er Gjerpens mann
i representantskapet for den nye stiftelsen, og Fred Zetterstrøm er nestleder i stiftelsesstyret.

Daglig leder i kontaktsenteret, Signe-Marie Aaslund
og Fred Zetterstrøm fra Gjerpen menighet.

Fred kan fortelle at KS i dag drives som en del av stiftelsen, i IOGTs tidligere lokaler i Blekebakkvn. 2. Dette huset ble kjøpt i 2001, etter at man hadde leid det en tid. Her finnes nå både daghjem og natthjem i lokaler som nylig har hatt en gjennomgripende oppussing.

Store planer er det også for fremtiden.
Samarbeidet med kommunen har med årene vokst seg godt og nært, og herfra har SDS nå fått overdratt gratis nabotomta til Blekebakkvn. 2. Her skal det bygges et hybelhus, og Fred forteller at både finansiering og alle formelle ting nå er i orden.

For å drive en så stor virksomhet trenges både penger og folk. Selv om SDS nå mottar vesentlige offentlige tilskudd, er man helt avhengig av tilskudd fra menighetene og andre frivillige gaver. På listen over givere finner vi både ulike humanitære organisasjoner og firmaer, i tillegg til privatpersoner.

På KS er det i dag 9 ansatte i ulike prosentstillinger. Signe-Marie Aaslund har vært daglig leder siden 1997. I tillegg til de ansatte er driften avhengig av frivillige medarbeidere, og det er for tiden ca. 30 frivillige knyttet til senteret.

SDS har formulert en visjon for arbeidet som lyder slik:
”Skien Diakonale Senter har visjonen om å være tilstede med nestekjærlighetens handling hos mennesker i nød i vår by. Den vil være en kirkelig diakoni som springer ut av, og er et vitnesbyrd om, Guds kjærlighet til alle mennesker i Jesus Kristus. Diakonien er evangeliet uttrykt i handlinger.
Om jeg taler med menneskers og englers tunger, men ikke har kjærlighet, da er jeg bare en drønnende malm eller klingende bjelle. (1. Kor. 13)
Visjonen bygger på tre hovedpilarer: Kjærlighet, Faglighet og Frivillighet. Stiftelsen Skien Diakonale Senter vil virkeliggjøre dette gjennom en felleskirkelig innsats.”

Denne visjonen kan vi alle være med på å virkeliggjøre.
Vi har faste ofringer til KS i kirken, og hvert år går overskuddet fra Fellesmøtene dit. Men vi kan også gi våre gaver direkte til senteret, og støttet opp både med forbønn og frivillig arbeid.
Liv

Tilbake til innholdsfortegnelsen for dette nummeret,
til arkivsiden "Godt nytt for GJERPEN"
eller til hovedportalen Gjerpen.no