Nr. 1 - April 2004 - Årgang 54
Andakt:
”The Passion of the Christ”
Årets påskefilm i Norge er Mel Gibsons film “The Passion of the Christ.” En film som dramatiserer Jesu lidelse og død.
Filmen fokuserer på den fysiske mishandlingen Jesus gjennomgikk før sin død og bruker sterke effekter i både lyd og bilde for å tydeliggjøre de smertefulle virkningene av volden.

Menighetsblandet skal ikke brukes til filmanmeldelse.
Ei heller skal det bli et innspill om bruken av sterke scener i filmen.
Men i kjølevannet av den internasjonale lanseringen av filmen er det startet en debatt med tema: Hvem har den egentlige skylden for Jesu død?
Flere mener at filmen er med å underbygge et voksende jødehat i Europa gjennom sin framstilling av jødenes rolle ved Jesu død og den bestialske henrettelsesmetode som ble brukt.
Ved jevne mellomrom dukker denne type debatt opp. Var det jødene eller var det romerne. Jødene ville jo rydde Jesus av veien og romerne gjennomførte henrettelsen.

For en bibelleser er denne diskusjonen kanskje ikke særlig interessant. Både romerne og jødene var i denne sammenheng redskaper i Guds hånd. Slik må vi forstå det når evangelisten Lukas siterer hva Jesus selv sa i Lukasevangeliet. 18, 31-33.
I dette tekstavsnittet taler Jesus for tredje gang om sin død og oppstandelse.
”Han tok de tolv til side og sa til dem: "Se, vi drar opp til Jerusalem, og alt det som profetene har skrevet om Menneskesønnen, skal gå i oppfyllelse.
Han skal overgis til hedningene og bli hånet og mishandlet og spyttet på, og de skal piske ham og slå ham i hjel.
Og den tredje dagen skal han oppstå." Og videre i Apostlenes gjerninger 2, 23 ”Han (Jesus) ble utlevert til dere slik Gud på forhånd hadde bestemt og visste om, og ved hjelp av menn som ikke kjenner Guds lov, naglet dere ham til korset og drepte
ham.” Det er ille hvis jødene, uforskyldt må lide for noe som så fullstendig var i Guds hender som Jesu død på korset.

Hvis vi først skal utpeke syndebukker for Jesu død må det bli Adam og Eva og den slekt som stammer fra dem, inklusive deg og meg.
Peter har skjønt dette når han i sitt første brev skriver: 1. Petersbrev 3, 18 ”For Kristus selv led døden for syndenes
skyld, én gang for alle. Den rettferdige led for urettferdige for å føre dere fram til Gud.” Det blir altså en alt for enkel problemstilling om det var jødene eller romerne.

Det var oss alle.
Gud gjorde det for å frelse de han var så glad i , men som selv rotet det til.

God påske!
Terje Hærås

Tilbake til innholdsfortegnelsen