Nr. 4 - Desember 2003 - Årgang 53
Veien videre
Gladmelding fra konstituert kirkeverge
Gjertrud Eide:

- Vi tar sikte på åpning av kirken igjen i august.
Restaureringsarbeidet vil ta ca. 1/2 år.
- Så flott! Men hva skjer nå?
- Jeg har hatt møte med forsikringsselskapet KLP
og fagfolk som skal ta seg av restaureringen. En bygningskyndig skal være prosjektleder for byggearbeidene, en løsøreekspert tar hånd om inventaret, og en tredje vet alt om murer og har ansvaret for å undersøke skadene i vegger og tak.

Alt løsøre skal sendes til Tønsberg – også kirkebenkene, som nå er lagret i et lokale på Bøleveien. I Tønsberg har de mer egnede lokaler og dessuten folk som kan restaurere. Det er Riksantikvaren som står for alt dette arbeidet.
Han har beskrevet alle gjenstandene i kirken, og forsikringsselskapet har sagt at de legger seg flate for ham.

- Hva med det fine veggteppet vårt?
- Det skal til Kunstindustrimuseet i Oslo. Der torde de ikke si noe om hvorvidt de ville greie å redde det, men lovte å gjøre sitt beste. Det ble mye kondens i buegangene under slokkingen, så teppet har fått noen sot-striper.
I prekestolen og døpefonten har det kommet en del sprekker, men ekspertene håper at de vil gå tilbake av seg selv.

- Altertavlen?
- Den skal grovrenses med kompresser ganske fort. Så vil man antagelig dekke til med plast så lenge byggearbeidene foregår og rense mer siden.

- Det er en stor sprekk i taket?
- Ja, men den er heldigvis ikke så omfattende som vi fryktet.

Gjertrud Eide er imponert over murereksperten som hadde med seg et eneste redskap – en hammer – for å avsløre murenes tilstand.
Med et enkelt hammerslag på rette sted, pluss en solid ballast av erfaring, kunne mannen oppdage svakhetene. Han kunne også fortelle at buen og de fire søylene under orgelgalleriet er laget av tre, og at kirken i 1920 ble pusset med kalkmørtel.

- Hvor mye vil alt dette koste?
- Det bygningsmessige, her er rensing av altertavlen inkludert, er anslått til 5 mill. kr. I tillegg kommer restaurering av løsøre.

- Og orgelet?
- Først må vi finne ut om det omfattes av løsøreforsikringen eller om det er en installasjon og hører med til byggearbeidet. Det ble jo bygget på stedet i sin tid. Vi får se. Formalitetene må først på plass, og så kan vi komme i gang.
Ingebjørg
Tilbake til hovedside