Nr. 2 - Mai 2002 - Årgang 52

YRENDE LIV NÅR
SØNDAGSSKOLEN SAMLES

Det er søndag formiddag. Klokka er 11.15. På trappa utenfor Gjerpen menighetskontor står 12-13 unger og tripper. Sammen med dem et par ledere og noen foreldre. Det er tid for søndagsskole. Noen av de som står her har så vidt vært innom gudstjenesten i kirken som begynte 15 minutter tidligere. Andre har kommet direkte til menighetskontoret. Nøkkelen og låsen er ikke alltid like samarbeidsvillige, så vi plundrer litt før vi får låst oss inn. Men så går døra opp og ungene "detter" inn. Av med dresser og luer, votter og skjerf. Fram med søndagsskoleposene. Vi går inn på pause-/møterommet. Vi må leite opp alle de stoler som finnes på kontoret når bortimot 20 mennesker skal få noe å sitte på. Men ungene er greie. Kniper det, så sitter de gjerne to i en stol. Det er greit når man er liten i størrelse.

Det klirrer i mynter. Fremmøtekorta kommer på bordet. Praten går. Ungene er godt kjent. Flere av dem har vært på søndagsskolen rundt 20 ganger dette skoleåret.
Vi starter alltid med opprop. Det er viktig at alle blir sett og lagt merke til. Så er det utdeling av klistremerker. Hvem skal dele ut klistremerker i dag? –10 hender i været; "Kan jeg gjøre det?" Oppgaven går på omgang. 2 stykker hver gang. Så blir det delt ut, ikke bare fisker og stjerner som i "gamle dager", men dyr i alle størrelser og fasonger, fargerike blomster og barn.
Da er turen kommet til ofring. Kurven sendes rundt og vi synger: "Jeg vil ofre med jubel i Herrens tempel" Med verdighet og andakt legges myntene opp i kurven- en og en.

Når de praktiske gjøremålene er unnagjort, kan vi gå videre. Tre lys tennes idet vi sier frem trosbekjennelsen sammen: "Jeg tror på Gud Fader. Jeg tror på Jesus Kristus. Jeg tror på den Hellige ånd!" Vi har mange sanger som vi synger hver gang. Sanger om Jesus. Om hva han har gjort for oss – og hva han gjør for oss i dag. Ungene kan de utenat etter hvert. Og jeg tenker: Om ikke alle husker så mye av hva vi har sagt i andaktene, så vil sangene de lærte her følge dem gjennom livet.

Under tekstgjennomgåelsen blir ungene delt i to grupper. De største (fra og med 2.klasse) går inn på et rom for seg selv. De leser teksten sammen og gjør noen oppgaver i tilknytning til det de har lest. De minste blir igjen. Flanellografen er ofte i bruk. Ungene følger med. Særlig kjekt er det å få lov å være med å sette opp bilder på tavla etter hvert som læreren forteller.
Av og til tar vi fram litt plastilina og modellerer teksten sammen. Vi lager Jesus som er sammen med disiplene i båten, eller Paulus på vei til Damaskus.
Noen av ungene har hørt disse fortellingene før. Men det er kjekt å høre det om igjen! For andre er det ukjent stoff. De lytter og de spør. De tør å spørre. "Hvorfor blei ikke Jesus sinna på de som tok han til fange da? Er det helt sant at Jesus blei levende igjen? Hvordan kan Gud være flere steder på en gang?

Under tekstgjennomgangen har noen av de yngste i forsamlingen havna på gulvet. Det var noe under bordet som var mer interessant. Et kronestykke hadde sklidd ned i stedet for å havne i offerkurven. Det er oppstått uenighet mellom to om hvem som egentlig eide den.
Jeg avslutter andakten med en kort bønn, og må så i gang å megle mellom partene i konflikten. Nå har ungene den egenskapen at de lettere kommer over en kon- flikt enn vi voksne. Så etter et par minutters forhandlinger ligger mynten i offerkurven sammen med de andre myntene – og partene er vel forlikte.

For de små avsluttes gjerne timen med en tegne- eller fargeoppgave. Som regel har den sammenheng med teksten for dagen.
Timen går fort og vi må rydde sammen. De store kommer inn igjen. Vi synger avslutningssangen og ber velsignelsen. "Så treffes vi igjen om en uke! Takk for i dag!"
Vi samles nesten hver søndag . Unntaket er feriene. Da tar vi fri. Når det er familiegudstjeneste i kirken er vi med på det i stedet.
Av og til drar vi på turer sammen. Akedag og skogturer har vi hatt.

Fra en aktivitetsdag hjemme hos fam. Ødesneltvedt i vinter.

I april var vi med på "søndagsskolens dag" i Langesund. På programmet den dagen stod familiegudstjeneste og sangmøte. For mange av de minste var nok likevel høydepunktet avslutningen i badeparken.

Som dere skjønner så har vi det veldig kjekt sammen. Og vi vil gjerne ha med enda flere unger her. Søndagsskolen er åpen for alle barn i Gjerpen. Blir rommet for lite, får vi heller se oss om etter et annet sted å være.
Møt opp i kirken kl. 11.00 eller direkte utenfor menighetskontoret kl. 11.15.
Kom med eller uten foreldre!

Astrid Flatin

P.S.
Lurer du på noe så ring en av lederne:
 - Marit Follaug, tlf. 35 52 77 86
 - Tone Cecilie Bergkvist, tlf. 35 53 30 89
 - Cecilie Ødesneltvedt, tlf. 35 53 06 15
 - Astrid Flatin, tlf. 35 52 09 06.

Tilbake til innholdsfortegnelsen