Nr. 3 - September 2001 - Årgang 51
TV-Aksjonen til Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp har fått TV-aksjonen 2001.
Midlene skal brukes til å styrke arbeidet mot hiv/aids i Afrika, Øst Europa, Asia og Latin-Amerika. Kirkens Nødhjelp jobber med lokale kirker og organisasjoner for å bekjempe epidemien og støtte de syke og etterlatte.

Hiv/aids-epidemien utgjør en av de mest alvorlige trusler mot menneskeheten i det nye årtusen. I Afrika sør for Sahara dør nå 10 ganger så mange av aids som av krig og konflikt. Hiv/aids brer seg over hele verden og viruset stanses ikke av landegrenser. Epidemien er nå en utviklingskatastrofe som berører alle mennesker, fattige kvinner og barn rammes hardest.
Halvparten av de som smittes er under 25 år. Mange land har mistet over 40 års positiv utvikling innenfor helse, utdanning og produktiv virksomhet, leve-alderen i enkelte land er redusert med 16 til 18 år. Mange hiv-positive, aids-syke og deres pårørende lever under uverdige forhold. Mange utsettes for diskriminering og grove brudd på grunnleggende rettigheter.

Å REDDE OG BESKYTTE LIV
Jesus identifiserer seg med de utstøtte - og ber oss om å gjøre det samme. Gjennom TV-aksjonen har kirkene i Norge en unik mulighet til å stå sammen med mennesker fra hele verden i kampen mot hiv/aids. Vi kan gi håp og en stemme til de rammede, deres familie og lokalsamfunn. Som kristne har vi et spesielt ansvar for å ta del i dette livskraftige arbeidet. Forebyggende arbeid redder liv:
Gjennom skoler og aktiviteter i lokalsamfunnet driver Kirkens Nødhjelp forebyggende arbeid for å stoppe smitten.

Pleie:
Hivpositive kan leve med viruset i mange år. Kirkens Nødhjelp støtter prosjekter fokusert rundt pleie av de syke for å gi dem et lengre liv med god livskvalitet.

Omsorg:
13 millioner barn har mistet foreldrene sine, og de trenger omsorg, utdanning og en verdig oppvekst. Kirkens Nødhjelp støtter prosjekter som hjelper besteforeldre som sitter igjen med ansvaret for barnebarn, ungdom som blir alene igjen med ansvaret for mindre søsken og barn som er uten familie.

HIV/AIDS
36,1 miUioncr mennesker er smittet av hiv-viruset
21,8 millioner har hittil dødd av aids
4,3 millioner av disse var under 15 år da de døde
5,3 millioner ble smittet bare i løpet av år 2000
55% av de smittede i Afrika sør for Sahara er kvinner
13 millioner barn er blitt foreldreløse på grunn av hiv/aids

HÅP
Disse dramatiske tallene viser at hiv/aids er den største katastrofen i vår tid. Men utviklingen kan snus - gjennom å arbeide lokalt, forebygge for å hindre spredning, pleie de syke og gi omsorg til de etterlatte. Vi må trosse stigma og fordommer de syke rammes av. Vi må vise nestekjærlighet og skape en fremtid. Kirkene i Norge har gjennom TV-aksjonen en unik mulighet til å gjøre et felles løft. Et godt resultat gjør at Kirkens Nødhjelp når enda flere med sitt arbeid - et arbeid som gir håp og redder liv.


Tilbake til innholdsfortegnelsen