Nr. 1 - Februar 2001 - Årgang 51

Fellesmøtene i Gjerpen 2001:
LUDVIG KARLSEN KOMMER!

En av de mest markante kristne ledere i Norge i dag, er Evangeliesentrenes grunnlegger, Ludvig Karlsen. I slutten av mars kommer han for å preke på fellesmøtene i Gjerpen. For at Menighetsbladets lesere skal bli litt mer kjent med denne spesielle mannen, har vi sakset litt fra et intervju i julenummeret av Vårt Land:


Helt på ordentlig.
Ludvig regner med Jesus hele tiden, han. "Jeg har opplevd nok til å vite at han aldri slipper meg. Nei tviler, det gjør jeg heldigvis ikke. Du skjønner, omvendelsen var så radikal. Jeg ble født på nytt, helt på ordentlig" Han ser mot et av bildene på veggen, der kona, Lise, smiler mot ham.
"Der stod hun, verdens vakreste, med tre av ungene tett inntil seg. "Nå må du velge, Ludvig, oss eller flaska", sa hun. Jeg var så redd, så fortvila."
Han var 40 år den gang. "Ja da, jeg skal få orden på dette nå", sa jeg. Men hvordan? "Jeg gikk inn på soverommet, fant fram hagla, ladet og satte børsa mot tinningen". Han viser med pekefingeren, og øynene blir våte. Slik skulle han løse Lises problem.
"Akkurat da møtte jeg Jesus. Og du forstår, alt ble nytt. Fra det øyeblikket forsvant lysten til alkohol. Og jeg som var så forfylla, og mente at hele livet mitt var et bevis på at Gud ikke var til. om han fantes, ville han ikke tillatt at jeg skulle bli født, født som tater - dømt til å tape. Men Jesus gjorde noe som er helt nødvendig for en som meg. Han tok ikke bare fra meg det livet jeg levde, han gav meg noe nytt i stedet. Så gav han meg en oppgave: å vitne for andre. Og det gjorde jeg - reiste av gårde med bibelen under armen, ei bok jeg ikke klarte å lese skikkelig av engang.


Bønnesvar.
Han smiler mye, Ludvig Karlsen, et varmt smil. Og tårene renner.
"Min omvendelse var et svar på mor og fars bønner", sier han.
- Men også andre mødre og fedre ber for barn som ødelegger seg med rusmidler. Hører ikke Gud deres bønner?
"Jo, du kan skjønne det. Men Gud har gitt oss fri vilje, og han vil ikke trenge seg på noen, vet du".
- Tror du ulykkelige og utslitte foreldre slår seg til ro med det?
Han venter med å svare. Så kommer det langsomt: "Nei, de kan aldri slå seg til ro.
Selvfølgelig ikke. Når jeg møter gutter og jenter som ikke kommer ut av det, når jeg snakker med knuste foreldre, da tenker jeg ofte at den største feilen Gud har gjort, er å gi oss fri vilje. Tenk så mye vi ødelegger når vi bruker denne friheten galt".
Ludvig forteller at det er et sentralt Jesus-sitat han ofte sliter med: "Meg er gitt all makt", sier Jesus. Dette er ikke lett å forstå.
Så snakker han om dem som sørger over datteren de mistet, eller sorgen over en sønn som lever i bunnløs fornedrelse. "Vi må gråte med", sier han Og gjør det. Her og nå.
"Stadig vekk begraver jeg gutter og jenter jeg har kjent. De dør i gatene her, og det er tungt. Men mange av dem er frelst, forstår du. Nesten alle sammen.
Jeg har sett det sjøl. De har vært på møtene våre, ligget framme til forbønn, fulle som aper, mange av dem. Og der er de blitt frelst, bare ikke løst fra alkoholen. Det hjelper å vite det, for da kan vi fortelle om frelsen i begravelsen.


Ikke tilfreds.
Den 65 år gamle tateren leder Evangeliesenteret som til enhver tid hjelper 500 mennesker fordelt på 37 institusjoner. For denne innsatsen har han fått Kongens fortjenestemedalje i gull. Men Ludvig blir aldri tilfreds.
"Nå er det de unge vi må få gjort noe for", sier han ogforteller om de siste prosjektene rundt Ålesund. "Det er kommet en farlig holdning til moderne rusmidler, og vi må gjøre oss klare til å møte ungdommen som får det vanskelig".
I fjor mottak sentrene 22 millioner kroner i gaver. Nivået holder seg i år. Det er så flott, sier han.
Så snakker vi om hva det vil si å være kristen. Og Ludvig sukker: "Altfor mange tror det handler om å gjøre de riktige tingene. Og dessverre er det vi som forkynner som er skyld i elendigheten. I stedet for å snakke om rett og galt, må vi snakke om nåden! Om hva Jesus tilbyr, evangelium mer enn lov. Forstår du? Også min egen kjære pinsebevegelse har vært altfor opptatt av leveregler.
Og så avlegger han teologene en visitt:
"Fokuseringen på rett og galt kan forvirre like mye som teologenes flisespikkeri om detaljer i kristendommen. Da gjør vi troen så vanskelig at mange - i hvert fall jeg - ikke henger med. Vi må pakke opp gaven, Jesus Kristus, slik at folk får tak i'n".

At Ludvig Karlsen vil pakke opp Jesus også for oss i Gjerpen, trenger vi ikke være i tvil om. Deffor er det en stor glede å invitere til årets Fellesmøter!

Tilbake til innholdsfortegnelsen