Nr. 3 - September 2000 - Årgang 50

Vi feirer oss selv !
Menighetsbladet i Gjerpen jubilerer i år, og vi har derfor tenkt å feire oss selv en smule - ved å ta noen raske tilbakeblikk i gamle årganger.

Allerede i 1920 ble "Gjerpen Menighetsblad" startet. Det var et ambisiøst foretagende. Bladet "udkommer foreløbig med 14 dages mellemrum - det vil bli ukeblad, saasnart det har vundet den fornødne tilslutning - og koster for resten av indeværende aar kr. 1,50, frit tilsendt."
Prestene håpet å knytte den langstrakte menigheten nærmere sammen og ønsket at bladet "maa finde vei til alle hjem - like fra Bestul til Borgestad og Nærum."

Forsinket mosaikk
Gjerpen kirke ble restaurert i disse årene, og 26. november 1920 skriver bladet:
"Vi hadde haapet at kunne holde vor første gudstjeneste i Gjerpen kirke første adventssøndag. Dessværre har vi maatet opgi dette. Mosaiken, som skal settes op bak alteret, har nu i snart 3 uker været på vei fra Berlin og hit. Forhaapentlig kommer den med det første, saa vi ikke hehøver at vente mange søndage, før vi kan samles til festgutstjeneste i vor restaurerte, vidunderlig vakre kirke."

Allerede søndag 12. desember ble kirken tatt i bruk. Da ble det holdt festgudstjeneste med prost Hauge og sogneprest Erlandsen som talere. "For at undgaa trængsel har man set sig nødt til at utstede adgangskort." Bygdas lærere ble satt til å fordele dem. "Men der vil sagtens være anledning til senere at gjeste vor nu saa enestående vakre og stilrene hovedkirke. Ja, det sies at den er landets smukkeste kirke."

Stalden
ved Gjerpen kirke er færdig og kan benyttes førstk. søndag. (18. aug.-21)

"Loven om menighetsraad
trær i kraft fra 1. januar 1922, og de første valg skal foretas før nytaar, om det blir mulig.

Som vi her i bladet tidligere har gjort opmerksom paa, er denne lov det første skridt til en mere selvstændig stilling for vore menigheter og vor kirke." (27.okt.-21)

Og valg ble det, første nyttårsdag.

"Følgende forslag til stemmeseddel ved valget paa menighetsraad for Gjerpen er utarbeidet av kirkelig interesserte menighetslemmer og optas gjerne i vort blad:

Fhv. statsminister Gunnar Knudsen
Kammerherre Løvenskiold
Gaardbr. Aslak Høgli
Bakermester Isak Bøhle
Fru Marie Sem, Rising
Fru M. Buer, Ekeli
Lærer Tøraa, Mo
Fru Hanna Hansen, Bøle
Gaardbr. Thv. Gulseth
Gaardbr. Nils Nærum
Ordfører Ole A. Oredalen
Landmaaler T. Tangen
Jacob Olsen. Borgestad
Kirkesanger Mønnesland, Luksefjeld
Gaardbr. Nils Skilbred

I tre år
kom menighetsbladet ut. Tanken på et ukentlig blad ble snart oppgitt, og 13. des. - 23 skriver redaktøren:

"Vort blad
utkommer i dag med sit sisste nummer.
Vi beklager, at saa maa ske, da vi har ment og ogsaa faat andres bekræftelse paa, at bladet hadde en gjerning at gøre i vor menighet.
Men da vi fra nu av ikke længer har nogen økonomisk støtte til bladet, er vi nødt til at stanse."

Akk, de penga hadde like stor makt den gang som nå.
Men det står stor respekt av det arbeidet som ble gjort i de tre årene.

Det skulle gå mange år
før menighetsrådet greide å dra bladet i gang igjen. En krig kom imellom og gjorde sitt til å forsinke prosessen, men i januar 1948 var første nr. av "Menighetsblad for Gjerpen prestegjeld" klar til å gå i trykken. Redaktører var prestene i Gjerpen: sogneprest dr. H. W. Freihow, res. kap. Erling Laland, Borgestad og presten Finn Kvarving, Venstøp. Kontingent kr.2 - for hele året.

Det er nær etterkrigstid og strømrasjonering. Hør bare:" Strømavkoblingen hver formiddag mellom kl. 10 og 12 er årsak til at gudstjenestene i kirken ikke har vært holdt til vanlig tid kl. 10.30." Det ble kveldsgudstjenester isteden.

"Alle har det travelt",
skriver sogneprest Freihow i sin første betraktning.
"Er det nokon som ikkje har det, so vil dei snaudt vedgå det. Alle har det travelt, og mange, mange har fått eit jag inni seg - urolege, nervøse og meir enn det...

Tidi er slik, segjer menneski, og jagar av garde. Tidi, ja! Kven skaper tidi og tidsens ånd? Svar på det. Større arbeidstempo, meir produksjon, vi må byggja upp det som blei rive ned! Kven reiv ned? Svar på det! Men tenk før De svarar, og sank kunnskap um både menneska og livsens lover - før De svarar."

"Gjerpen menighetskor
er et forholdsvis nytt kor som foreløbig har en 16-18 medlemmer", skriver bladet i 1950.

Koret har øvelser på Gjerpen skole "under organist frk. Andrea Nordbøs dyktige ledelse. Øvelsene går med liv og lyst, og koret har allerede flere pene ting på sitt repertoar"

I 1950
begynner også tanken om et menighetshus i bygda å ta fastere form. Det blir oppnevnt en arbeidskomite, som bestod av: "H. W. Freihow, Erling Laland, Kr. Eimind, Kristian Plassen, Sverre Lura, Th. B. Dolva, formann. Fru Halvor Dahl, fru Fjeld Engebrethsen, frk. Sofie Holta, fru Skjelbred Lund.

I årene som kom, skulle menighetshuset bli en fast gjenganger i Menighetsbladet. For å skaffe penger, ble det startet en femkronersrulling i spaltene.

800 års jubileet for Gjerpen kirke
ble feiret i september 1953. Biskop Smidt var hovedtaler. Været var fint, og mye folk møtte fram. Om kvelden innbød Gjerpen kommune 100 gjester til jubileumsmiddag på Høyers hotell - med taler av ordfører Vegheim, byråsjef Prytz og biskop Smidt. Godseier Løvenskiold og frue gav et gobelin til kirken, det som henger på nordre tverrskip.

Sportskapell for Skien og Gjerpen
"I Kikuttraktene, på tomt som er stillet til disposisjon av skogeier H.C.Carlsen, er det planlagt reist et sportskapell, hvor turvandrere kan få samles til gudstjeneste." Kalkulert til å koste 65.000 kr.

Kapellet ble reist, om enn på en annen tomt.

Luksefiell kapell
feiret 100 årsjubileum i 1958. Den nye biskopen, Kaare Støylen, var med på festgudstjenesten.

Marta Irene Eriksrød
dro tidlig ut som misjonær for Santalmisjonen og holdt trofast kontakt med Gjerpen. Nienighetsbladets korrespondent i Bangladesh.

Det er interessant - og litt vemodig å bla gjennom de mange årgangene av menighetsbladet. Menighetens liv og virke er fanget inn i gulnet papir, som blomster i et herbarium. Her er strev for å samle inn penger til Menighetspleie og menighetshus, her er årsmeldinger fra foreninger og lag, bygging av gravkapell og utvidelse av kirkegårder, prekenlister og praktiske opplysninger. En fornemmer menighetens hjerteslag i alle de små og store notisene.

Og så har vi alle navnelistene som forteller sitt om bygdas innvånere - døpte, konfirmerte, gifte, døde. Det er her vemodet kommer inn. Når en har levd en stund, husker en så mange av dem som nå er borte, mennesker som var aktive og tjenestevillige i Gjerpen menighet. En blir minnet om livets gang - og forgjengelighet. Men heldigvis kommer det hele tiden nye dåpsbarn i menigheten, det betyr nytt ansvar og nye utfordringer.

Menighetsbladet har skiftet utseende i disse 80 årene. Farger og ny teknologi er tatt i bruk. Vårt mål er ikke å bli fikse og trendy, men å lage et blad som det er hyggelig å få i posrkassa. Bladet er ment som en hilsen fra kirken, en påminnelse om at den finnes der og er åpen for alle.

I disse gulnede årgangene har Gudsordet hatt en sentral plass, og slik håper vi det fortsatt vil være. Ikke i form av lange andakter, men som pust av liv og varme og et ønske om fellesskap med hverandre og om en himmel over livet vårt.

Ingebjørg


Tilbake til innholdsfortegnelsen