Tilbake til innholdsfortegnelsen for dette nummeret, eller til hovedportalen Gjerpen.no


Nr. 3 - September 2004 - Årgang 54

”Åssen går det med kirken vår ?”
- Du sitter både som leder i menighets-rådet og i "orgelkomiteen", Jan. Det er snart 10 måneder siden Gjerpen kirke brant. Åssen går det egentlig med kirken vår for tida ?
- Det går bra med kirken, den vil bli like fin som før og vil framstå som den flotte middelalderkirken vi husker fra før brannen.

- Er det helt sikkert at kirken kan tas i bruk igjen til den planlagte gjenåpningen søndag 24. oktober ?

           Jan Sørbø
- Ja, det tror vi.
Nå er galleriet bygd opp igjen og sjølve snekkerarbeidet er ferdig. Alteret, prekestolen, benkene og andre gjenstander er sendt til spesialfirmaer for rensing og restaurering. Alterbildet er også rensa og er ikke varig skada. Nå er det maling som står for tur, og dyktige fagfolk arbeider seg frem til den best egnede malingstypen.
Riksantikvaren sørger også for at kun topp kvalitet blir brukt.

- Det er blitt sagt at det kan ta flere år før kirken får på plass et nytt orgel. Er det virkelig nødvendig at det skal ta så lang tid ?
- Jeg har etter hvert forstått at det å kjøpe et nytt orgel er en komplisert affære. Vi må nå ut med anbud i hele EØS-området og vi har nå engasjert en fagperson som kan dette, så det kan bli fortgang i saken. Men det er lang leveringstid også etter at kontrakten er signert. Så vi må faktisk regne med å være uten orgel i flere år.

- Hva kan musikkinteresserte lesere av "Godt Nytt for Gjerpen" bidra med for at et nytt orgel skal komme på plass så snart som mulig?
- Det er ikke så mye vi kan gjøre for å få dette til å gå fort.
Alle de store og seriøse orgelbyggerne har lange leveringstider. Forsikringen dekker prisen på et orgel som kan sammenliknes i størrelse og kvalitet med det vi hadde, men det har skjedd mye de siste 40 åra. Skal vi få et orgel som er teknisk moderne, og som også kan spille ny musikk, vil det koste mer enn det forsikringssummen dekker.
Vi ber nå om tilbud på både et enkelt orgel, som vi kan få for forsikringssummen, og et mer komplett, moderne orgel, slik vi mener Gjerpen kirke egentlig bør ha. Skal vi få et virkelig godt orgel, må vi nok ut og skaffe penger i tillegg.

- Er det ikke egentlig kommunen som skal betale for vedlikehold av kirken, da ?
- Det er fellesrådet som er ansvarlig for at kirkene i kommunen er utstyrt med gode orgler. Men fellesrådet har ikke flust med penger for tida, og det er mange behov som skal dekkes. Nå er Gjerpen kirke spesiell og vi har opplevd stor velvilje i kommunen. Men skal vi få det orgelet vi mener kirken er best tjent med, må vi nok også støtte oss på private givere.

- Hvordan vil gjenåpningen av kirken bli markert ?
- Vi skal ha festgudstjeneste og glede oss over å kunne bruke kirken igjen. Det er mange som følte det var deres kirke som brant brant i fjor. Nå håper vi at alle de som har opplevd at Gjerpen kirke betyr noe for dem, vil komme og se den restaurert og flottere enn noen gang.

- Har du noen tanker om hva det vil bety for oss som bor i Gjerpen at kirken kan tas i bruk igjen ?
- Jeg håper at åpningen av kirken kan være starten på et engasjement for mer liv og virksomhet.
Gjerpen menighet vil blant annet gjerne gjøre mer for barn og unge.
Det er veldig mye vi kan gjøre og vi trenger flere som vil bidra.
Med engasjerte mennesker blir det liv !

- Er det noen du spesielt vil invitere til å
ta i bruk kirken når den åpner igjen ? 
- Åpningen skal være en fest for alle som tilhører Gjerpen menighet, både unge og gamle, både de som pleier å gå til gudstjeneste hver søndag og alle andre som føler Gjerpen kirke er sin kirke.
ah

I løpet av høsten vil både små
og store igjen kunne ta i bruk den flotte kirken vår

Tilbake til innholdsfortegnelsen for dette nummeret,
til arkivsiden "Godt nytt for GJERPEN"
eller til hovedportalen Gjerpen.no