Nr. 4 - Desember 2000 - Årgang 50

Musikkens grand old man Gjerpen
Mange som er musikkinteresserte, vil nok allerede ha gjettet hvem overskriften er myntet på. Det er altså Adler Johnsen som skal presenteres litt nærmere. Far til Adler var ivrig sosialist, og derfor fikk han navnet Adler; oppkalt etter en tysk sosialist. Adler er født på Bøle 1920, men alt i 1926 flyttet familien til Rising hvor Adler fremdeles bor. Han gikk på Gjerpen skole hvor han fikk en lærer som han satte utrolig høyt, nemlig Eimind. Det var Eimind som vakte Adlers interesse for musikk. Fiolinen ble hans første instrument med Eimind som inspirator og læremester. "Jeg gråt mine modige tårer da jeg sluttet hos Eimind", forteller Adler.

Det varte ikke lenge før Adler ble med i Speidermusikken hvor han spilte trompet. Siden ble han med i Skoleorkesteret på Latinskolen. 18 år gammel startet han sitt eget danseorkester. Adler flyttet til Oslo under krigen, og tok fiolinundervisning hos en filharmoniker. Før det hadde han gjort unna middelskole, teknikeren i Porsgrunn og handelsskole. Siste del av krigen jobbet han noe på Betanien hospital. På den tiden gikk Adler inn i Metodistkirken hvor han fremdeles er medlem. Like etter krigen var han nattportier på Forbundshotellet i Oslo et års tid før han i 1948 begynte på Union hvor han ble til 1963. Adler var og er en meget dyktig svømmer. I 1947 vant han "Kattøya rundt" og fikk en stor pokal for det. En av tilskuerne het Gudny, bedre kjent som Topsy. Hun hjalp til med å få pokalen hjem. En kan trygt si at Adler virkelig vant den store pokalen, for et år seinere stod bryllupet. De holder fortsatt sammen i tykt og tynt.

Adlers lærerkarriere begynte i 1963 da han fikk jobb som lærer på Lunde skole.

Sommeren 1963 begynte han på musikklærerutdanninga som han fullførte sommeren 1964. Samme år fikk han jobb på Gjerpen skole. Fra 1967 til han gikk av med pensjon i 1988 var han lærer ved Gjerpen ungdomsskole.

Da Gjerpen skolekorps ble stiftet i 1957, ble han korpsets første dirigent og holdt ut i 15 år. I Skien Musikkforening ble han med fra 1945. Adler har til og med vært sirkusmusiker! 1954/55 reiste han rundt med sirkus Empress. Ellers har han vært med i mange kor og orkestre. For øyeblikket er han dirigent for 3 kor: Kor på Velferden i Skien og Porsgrunn samt Stormkoret. Han spiller walthorn i Grenland veterankorps og trompet i Speidermusikken. I Porsgrunn janitsjhar spiller han walthorn, tuba og trompet ettersom behovet er. Han underviser både i skolekorpset og Musikk-skolen og er med i Hydroorkesteret. Til slutt skal nevnes at han spiller i et sammensatt korps som skal til USA i 2001. Adler savner den tida da ungdomsskolekoret sang i kirken ved de store høytidene. Om sitt forhold til kristendommen sier Adler: "Jeg skjønner ikke de menneskene som ikke kan se at det er noe utenom det de ikke forstår. Min barnetro har jeg beholdt gjennom alle år. Sansen for ritualer har jeg ikke. Å tro på Jesus er å erkjenne at han har levd, tro på det han sier og tro på løftene. Da har du alt i et nøtteskall. Ikke tro på de kristne, men på Kristus. Min misjonsmark er gata," avslutter en engasjert Adler.

"Godt nytt for Gjerpen" ønsker deg mange rike år i musikkens tjeneste, Adler!

Tilbake til innholdsfortegnelsen