Nr. 4 - Desember 2000 - Årgang 50

Julen, Jesus og den nære Gud
Juleandakt av biskop Olav Skjevesland
Når vi nå begynner å sikte oss inn mot julen år 2000, høres dann og vann et gammelt sukk: "Det blir for mye av denne julefeiringa!"

Det spørs om det ikke er motsatt: Mon ikke de fleste tar for lite ut av julen? Jo, jeg har en tanke om at mange utpå nyåret sitter igjen med et for magert utbytte. Det blir så lett kun en uke med levende lys, nøtter og smultringer. Lunt og hyggelig alt sammen.Utvilsomt. Men kan det være alt?

Ved juletid går det liksom en åndelig kakelinne over våre frosne hjerter. Vi røres over englepynten. Vi synger om barnet i krybben - "Han er Frelser min" Men et stykke ut i januar er den tonen taus. Og det blir kaldere nede i hjertets dyp igjen.

Så blir det hele en jul uten konsekvenser. Julepynten er lagt på plass i esken. Treet ligger ribbet bak huset. Alt er fortært. Og badevekten sier sitt. Se, det var julen år 2000!

Men vi vil ha mer ut av julen enn som så! For her går det om langt dypere ting: Julenatt setter Gud, bokstavelig talt, himmel og jord i bevegelse for å skape en ny begynnelse med oss. Han starter sin historie med oss på nytt. Gud hadde gitt oss alt: Livets gave, en vakker verden, muligheter. Men vi forspilte arven. Like fullt - Gud går den annen mil med oss: Skaperen må også bli Frelseren - Frelseren som nettopp setter den nye begynnelsen.

Slik ble verdenshistorien delt i to: i et før og et etter Kristus. I Jesus kom Gud nær. Det er pussig at mange gjerne vil ha Gud på avstand. Det kan vel oppleves mindre brysomt slik. Og når Gud er fjern, så kan mennesket strebe etter ham. Søke og spekulere. Slik holder vi selv regien og kontrollen.

Men den fjerne Gud er filosofenes Gud, sa Pascal. Bibelens Gud er han som kommer nær.

Mennesket kan saktens søke Gud. Men når det kommer til stykket, er det slik at vi må oppsøkes. For ingen kan ved egen innsats og innsikt finne Gud. Vi må finnes. Det er dette julen handler om - om en Gud som bøyer seg helt ned. For å oppsøke oss, her hvor vi er. Han kom ikke brautende og truende, men i et lite barn. Som vokste opp. Levde og lærte oss livets vei. Og ble verdens frelser ved å dø på et kors. I den historien er du og jeg faktisk tenkt inn.

Slik kommer julen til oss med evangeliet om den nære Gud.


Tilbake til innholdsfortegnelsen